Als professional in de GGZ een ACT opleiding volgen?

Als professional in de GGZ een ACT opleiding volgen?

Wil je een ACT opleiding volgen? Dat doen steeds meer mensen binnen de geestelijke gezondheidszorg – maar waarom eigenlijk? En wat behelst zo’n ACT opleiding allemaal? We leggen het hier kort uit.

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, ofwel acceptatie- en toewijdingstherapie. Dit is een vorm van gedragstherapie die de afgelopen jaren enorm in populariteit is toegenomen. En met goede reden. Binnen ACT ligt de focus op het psychologisch flexibeler maken van mensen die last hebben van mentale of fysieke klachten en vervelende emoties en gedachten. Aan de hand van ACT leren zij hun klachten, emoties en nare gedachten accepteren in plaats van hier constant mee te worstelen. In het Commitment-gedeelte achterhalen zij samen met de behandelaar hun eigen drijfveren, normen en waarden en ontdekken ze hoe zij hier het beste naar kunnen handelen.

Een goed opgeleide behandelaar essentieel

Ondanks het feit dat ACT een relatief jonge behandelmethode is, is het bewezen effectief. Dit blijkt uit zowel praktijkervaringen als wetenschappelijk onderzoek. Maar, de behandelaar is essentieel voor de effectiviteit. Een ACT opleiding volgen is daarom cruciaal. Alleen een behandelaar die zelf bekend is met ACT en het ACT-model en hier zelf ook lering uit heeft getrokken kan aan de hand van deze methode anderen gaan helpen.

Voor wie zijn ACT opleidingen?

ACT opleidingen zijn veelal samengesteld voor professionals in de GGZ, hulpverleners en coaches. Dergelijke professionals hebben al ervaringen met een of verschillende therapievormen en kunnen door middel van een of meerdere opleidingen ook Acceptance and Commitment therapie aan hun ‘arsenaal’ toevoegen.

Verschillende trainingen en opleidingen

Waar te beginnen? De meeste behandelaars doen er verstandig aan om eerst een inleidende training of cursus te volgen. Hier raakt men bekend met de verschillende facetten van ACT en de achterliggende ideeën. Vaak maakt ook zelf het ‘ondergaan’ van ACT onderdeel uit van een Acceptance and Commitment training. Na een beginnersopleiding kan er worden gekozen voor meer verdiepende training, zoals ACT voor verslaafden, ACT voor kinderen, noem maar op.

Waar de opleiding volgen?

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van ACT opleidingen. Kies altijd voor een organisatie met ervaren trainers die zelf de behandelmethode ook in de praktijk toepassen. Daarnaast is het belangrijk dat de opleiding enigszins in de buurt is. Woon je bijvoorbeeld in Utrecht en omstreken, dan kies je voor een ACT opleiding in Utrecht – woon je in Amsterdam, dan doe je er uiteraard verstandig aan te kiezen voor een training en of rondom de hoofdstad.