Dit moet je weten als loopbaancoach

Dit moet je weten als loopbaancoach

Een loopbaancoach gaat natuurlijk door het vuur voor zijn cliënten en wilt ervoor zorgen dat ze het maximale uit hun potentieel kunnen halen. Maar, dat is echter niet altijd zo gemakkelijk. Doorgewinterde loopbaancoaches zullen je vast en zeker vertellen dat ze dachten iedereen te kunnen helpen, maar dit uiteindelijk anders ondervonden. De waarheid is dat je als loopbaancoach alleen mensen kunt helpen die een bepaald plateau hebben bereikt en er klaar voor zijn om geholpen te worden. Sterker nog, de kans is groot dat je als loopbaancoach uren verspilt met mensen die er gewoon nog niet klaar voor zijn om te slagen. Om die fout minder snel te maken, hebben we hier een paar lessen van ervaren loopbaancoaches op een rijtje gezet.

1. Mensen gaan alleen naar een loopbaancoach wanneer het fout gaat

Doorgaans werden we op school niet goed onderwezen over hoe we onze carrière moeten beheren. Het gevolg is veel mensen de professionele wereld binnenkomen zonder de juiste set vaardigheden en bekwaamheden om zijn carrière met succes te managen. Pas wanneer een persoon een grote fout maakt of faalt in zijn of haar carrière begint hij of zij met een coach te zoeken. Dit is het moment dat er wordt gerealiseerd dat er specifieke kennis en vaardigheden opgedaan moeten worden om weer op het goede spoor te komen.

2. Coaching faciliteren verandering, maar onderwijzen niet

Een loopbaancoach vertelt cliënten als het ware waar ze kunnen zoeken om hun carrière naar een hoger niveau te tillen en begeleidt hen vervolgens in dat proces. Dit is het verschil tussen lesgeven, iemand vertellen wat hij moet doen, en coaching, iemand begeleiden in activiteiten waarbij hij of zij zelf leert. Als het gaat om loopbaanontwikkeling, is coaching een handig instrument om mensen ertoe te brengen hun manier van werken te veranderen, zodat ze de resultaten kunnen bereiken die ze willen. 

3. Intrinsieke motivatie is de meetgraad voor loopbaansucces

Het is belangrijk om te onthouden dat mensen niet altijd doen wat ze zeggen. Het maakt niet uit hoe graag iemand beweert een bepaald doel te willen bereiken, maar als er geen intrinsieke motivatie is om elke dag hard te werken, zal men niet slagen. Coaches moeten ervoor zorgen om deze intrinsieke motivatie op te roepen. Een coach heeft in wezen de taak om die eerste vonkjes van persoonlijke motivatie aan te wakkeren. Het verschil zit hem bovendien in het karakter van mensen - zelfgemotiveerde mensen presteren vaak beter dan extern gemotiveerde mensen, die stimulansen nodig hebben om dingen voor elkaar te krijgen. 

Wil jij de fijne kneepjes van het vakgebied loopbaancoach leren kennen? Maak dan kennis met de praktijkgerichte trainings- en coachingsopleidingen van TC Academy op HBO-niveau.