Professionele hulp bij psychische klachten

Professionele hulp bij psychische klachten

Het kan zijn dat je psychische klachten blijven aanhouden. Je beseft dat je ze zelf niet kan oplossen en dat je professionele hulp nodig hebt. De eerste stap die je dan moet zetten is om in gesprek te gaan met je huisarts. Lichte klachten kan de huisarts zelf behandelen, voor zwaardere klachten word je doorverwezen naar een psycholoog. De huisarts of psycholoog kunnen je bij zeer ernstige klachten ook in contact brengen met een psychiater. We vertellen hier meer over wat een psychiater voor je kan betekenen bij klachten waar je zelf niet meer uitkomt.

De taken van de psychiater

Een psychiater is gespecialiseerd in ingewikkelde psychologische klachten, zoals een depressie, een psychose of een zelfmoordwens. Deze medische specialist is ook een arts, die een diagnose kan stellen en bij psychische klachten medicatie mag voorschrijven. Kom je bijvoorbeeld bij de psychiater met een depressie, dan inventariseert hij of zij je klachten en voert testen uit. Als cliënt krijg je vervolgens een behandelplan dat is afgestemd op je klachten. Om te voorkomen dat je na de therapie een terugval krijgt en weer dezelfde problemen gaat ervaren, is er ook aandacht voor terugvalpreventie.

De gebruikte methodes

Psychiaters kunnen gebruik maken van verschillende behandelmethodes. Met behulp van intensieve gesprekken worden je klachten in kaart gebracht en kijkt je behandelaar welke therapie het beste bij je past. Een bekende methode die wordt ingezet is bijvoorbeeld EMDR, waarbij je tijdens een gesprek met de psychiater een pijnlijke herinnering ophaalt. Terwijl je dit doet, volg je een lichtje, een piepje of de trilling van een buzzer, die zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. De nare herinnering verliest dan geleidelijk zijn emotionele impact. Als je een psychiater in Amsterdam nodig hebt, dan kan het ook zijn dat voor Acceptance and Commitment Therapy wordt gekozen, een therapie die je leert om je mogelijkheden te benutten in plaats van je klachten als uitgangspunt te nemen.

Meerdere disciplines onder één dak

Veel klachten kunnen behandeld worden door een psycholoog in plaats van een psychiater. Twijfel je of je een psycholoog of psychiater in Amsterdam nodig hebt, dan is Invivo Clinics de plek waar je je bijvoorbeeld kan aanmelden. Dit behandelcentrum heeft verschillende disciplines onder één dak, zoals psychiatrie, opvoedkunde en psychologie. De kliniek is klein en laagdrempelig en stelt jou als persoon centraal. Bij Invivo Clinics focus je op het benutten van je mogelijkheden. Via programma's als Acceptance and Commitment Therapy en Mindfulness leer je weer het leven leiden zoals jij dat wilt.