Afvallen met sporten? De 4 belangrijkste tips!

Afvallen met sporten? De 4 belangrijkste tips!

Hardlopen is een hele goede manier om gewicht te verliezen. Hardlopen is namelijk een hele intensieve sport waarbij je veel calorieën verbrandt.

Er zijn wel een aantal punten waarmee je rekening mee moet houden wanneer je begint met hardlopen. Een goede voorbereiding is namelijk wel belangrijk wanneer je start met sporten.

In dit artikel vind je een aantal tips voor een goede voorbereiding om afvallen en hardlopen voor jou een succes te maken.

Begin rustig met hardlopen

Wanneer je begint met hardlopen is het verstandig om rustig te beginnen. Start met rustig joggen en kijk hoelang je dit volhoud. Je kunt in het begin het joggen gerust afwisselen met stevig wandelen. Je zal zien dat je na verloop van tijd steeds minder hoeft te wandelen.

Neem na het hardlopen een dag of 2,3 rust zodat het lichaam de tijd heeft om te herstellen. Je zal zien dat je snel vooruit gaat en steeds langer aan een stuk kunt joggen en steeds minder stukken hoeft te wandelen. De vooruitgang zal je hopelijk ook snel op de weegschaal terugzien waardoor je merkt dat afvallen en hardlopen een goede combinatie is!

Om je te helpen met het opbouwen van het hardlopen kun je hier een hardloopschema beginners vinden. Dit schema is voor mensen die geen ervaring hebben met hardlopen en dit rustig willen opbouwen. Je start in dit schema met wandelen en gaat week na week meer hardlopen/joggen. Het doel is om na vijf weken 10 km te kunnen lopen.

Afvallen en hardlopen en de voeding

Hardlopen is een intensieve sport die veel calorieën verbruikt en veel van het lichaam vraagt. Zorg dan ook voor een goed en gezond voedingspatroon. Eet voldoende fruit, groente en eiwitten zodat het lichaam de bouwstoffen heeft om na een hardloopsessie te herstellen.

Wees niet bang als je wat meer gaat eten. Doordat je meer beweegt heb je ook meer energie nodig. Kies wel de juiste producten om deze extra energie aan te vullen. Als je buikvet wil verbranden, zorg dan dat je de extra honger stilt met voornamelijk groenten. Groenten bevatten weinig calorieën en veel voedingsstoffen!

Afvallen en hardlopen en een crashdieet

Er zijn mensen die zo graag willen afvallen dat ze afvallen en hardlopen combineren met een crashdieet. Afvallen en hardlopen gaan goed samen maar afvallen en een crashdieet niet!

Een crashdieet gaat ervan uit dat mensen niet sporten. Om het mogelijk te maken om zonder te sporten toch te afvallen bevat het dieet veel minder calorieën dan dat het lichaam nodig heeft. Als je hierbij ook nog gaat hardlopen heeft je lichaam nog meer energie tekort. Grote kans dat je het hardlopen niet eens kunt volhouden door het te grote energietekort.

Bij een te groot energietekort neemt het lichaam maatregelen om dit op te vangen. Het is verstandiger een gezond voedingspatroon aan te houden en daarbij een aantal keer per week te hardlopen. Op deze manier heeft het lichaam een energietekort waarmee je zult afvallen maar niet te extreem.

Vetverbranding en de hartslag

Tijdens het hardlopen is er een optimale snelheid die zorgt voor de meeste vetverbranding (bron: yellowfit.nl). Er wordt aangenomen dat de vetreserves het meest wordt aangesproken wanneer de hartslag tijdens het hardlopen op ongeveer 60 tot 70% van je maximale hartslag ligt. Op deze manier zul je het meeste afvallen.

Een rekenvoorbeeld: Stel je bent 30 jaar oud dan is je maximum hartslag 220 - 30 = 190. De optimale hartslag tijdens het hardlopen is dan 60% van 190 =114.

Afvallen en hardlopen en goede schoenen

Ook goede schoenen zijn belangrijk bij het hardlopen. Hardlopen is namelijk best belastend voor je spieren en gewrichten. Goede hardloop schoenen zorgen voor een goede demping bij het hardlopen.

Er zijn verschillende type schoenen. Het type schoen dat bij je past is afhankelijk van de manier waarop je loopt. Voor hardloopschoenen kun je daarom het beste naar een speciaalzaak. Meestal maken ze een video-opname van je voeten terwijl je een stukje op de loopband loopt. Op deze manier kunnen ze de kanteling van de voet bepalen en je adviseren welk type schoen daar bij hoort.

Begeleid sporten

Voor mensen die een medisch verleden hebben, geregeld last hebben van de knieën, heel veel overgewicht hebben of boven de 40 zijn, is het niet verstandig om zomaar te starten met afvallen en hardlopen. Deze groep mensen kan beter eerst advies vragen van een medisch specialist over welke sport het beste bij hun situatie past.