Beschermd wonen of begeleid wonen, wat zijn de verschillen?

Beschermd wonen of begeleid wonen, wat zijn de verschillen?

Misschien heb je er al eens van gehoord. Begeleid wonen, of beschermd wonen. Dit zijn twee verschillende dingen. Wat houdt begeleid wonen precies in? En wat is beschermd wonen? En wat zijn de verschillen. We leggen het je graag uit.

Wat is begeleid wonen?

Wanneer we het hebben over ‘begeleid wonen’, bedoelen we dat je wel zelfstandig woont, maar je aansluit bij een zorggroep die je ondersteunt bij het wonen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een psychische of psychiatrische stoornis hebt. Bij begeleid wonen gaat het erom dat je in korte periode leert (weer) zelfstandig te wonen.Je betaalt huur aan de zorginstelling, en je ontvangt op afgesproken tijden begeleiding. Dit is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld psychische problemen hebben, en een duwtje in de rug nodig hebben. Dit verzorgt bijvoorbeeld woongroep Arnhem.

Wat is beschermd wonen?

Met ‘beschermd wonen’ bedoelen we dat je in een veilige woonomgeving, met steeds begeleiding woont. Je woont waarschijnlijk met meer mensen in één huis, waar je je eigen kamer hebt. Je bent een paar uur per week bezig met begeleiding van een psychiatrisch verpleegkundige. Een begeleider helpt je om het huishouden te doen, de administratie te doen of een dagindeling te maken. Bij beschermd wonen ben je veel bezig met het oplossen van problemen. De begeleiding is intensief. Bij beschermd wonen is het heel belangrijk dat je leert om beter om te gaan met je problemen. Om te voorkomen dat er gevaarlijke of vervelende dingen gebeuren, is er een begeleider die je steeds kan helpen.

Wat zijn de verschillen tussen begeleid wonen en beschermd wonen?

Het grootste verschil tussen begeleid wonen en beschermd wonen, is dat je bij beschermd wonen meer hulp krijgt. Bij woonbegeleiding woon je zelfstandig, maar krijg je af en toe begeleiding aan huis. Je doet bij begeleid wonen dus nog best veel dingen zelf.

Waar begeleid wonen?

Er zijn verschillende zorginstellingen die je kunnen helpen met begeleid wonen. Zo kun je bijvoorbeeld begeleid wonen Arnhem of in Zuidlaren. Er zijn overal in Nederland huizen waar je begeleiding kunt krijgen. Dat is fijn, want dan ben je toch nog dichtbij vrienden en familie. Begeleid wonen en beschermd wonen zijn vooral bedoeld voor mensen voor wie het niet verantwoord is om helemaal alleen te wonen zonder begeleiding. Dat is zeker geen schande. Als je hulp nodig hebt, is het belangrijk dat je dat op tijd aangeeft.