Hoe kom je als bedrijf aan goed personeel?

Hoe kom je als bedrijf aan goed personeel?

Op dit moment is er een ruim aanbod aan vacatures. Het is erg gemakkelijk voor mensen om werk te vinden. De banen liggen voor het oprapen en er lijkt meer dan genoeg keuze als je vandaag de dag als werknemer van baan wil wisselen. Voor de werknemer een erg fijne periode waarin iedereen de vrijheid heeft om eens om zich heen te kijken. Voor werkgevers geldt hier het tegenovergestelde. Het is moeilijk om personeel te vinden en veel bedrijven strooien met de mooiste vacatures. Usp’s zoals ‘flexibel werken’, ‘thuiswerken mogelijk’, ‘tafelvoetbaltafel op kantoor’. We zien van alles voorbij komen, waarmee werkplekken enorm aantrekkelijk gemaakt worden. De vraag voor de overige werkgevers rest natuurlijk, hoe kom je nog aan goed personeel?

Zelf opleiden

Je kunt er als bedrijf voor kiezen om zelf personeel op te leiden. Je kunt dit doen door stagiaires aan te nemen en deze vervolgens een baan aan te bieden zodra de opleiding is afgerond. Het voordeel hiervan is dat je een medewerker aanneemt die al bekend is binnen het bedrijf. Het nadeel is dat je een stagiaire intensief moet begeleiden en moet scholen. De zekerheid dat hij/zij nog jaren bij het bedrijf blijft werken is er nooit.

Originele vacature

Net als alle andere bedrijven zou je ervoor kunnen kiezen een unieke of ludieke vacature te plaatsen. Eén die anders is dan anders. Veel jongeren zijn gevoelig voor een ‘flexibele werkplek’ met veel vrijheid. Je moet je als werkgever wel afvragen of dit is waar je naar opzoek bent.

Schakel een recruiter of tussenpartij in

Je kunt een recruiter inschakelen. Dit is iemand die personeel werft voor de vacature waarnaar jij opzoek bent. Vaak werken recruiters op basis van no-cure-no-pay. Je geeft al je wensen en zij gaan voor jou opzoek om de vacature zo goed mogelijk in te vullen. Zodra alles naar wens is en jij als werkgever de medewerker hebt aangenomen, betaal je de recruiter de vooraf afgesproken vergoeding.

Vindt je dit te kostbaar kun je ook kiezen voor een tussenpartij. Inhuren.com is bijvoorbeeld zo’n partij waar jij professionals kunt inhuren voor een periode. Je weet precies wat je voor een bepaalde periode voor een medewerker betaald en je hoeft de medewerker niet zelf op je loonlijst te hebben. Ook voor duurzame projecten zijn er dergelijke platformen op het internet beschikbaar. Zo wordt er op dit moment ook gebouwd aan sustainablejobs.nl. Dit wordt de Nieuwe Duurzame Vacaturebank van Nederland.