Hoe kun je duurzaam op zomervakantie gaan?

Hoe kun je duurzaam op zomervakantie gaan?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Ook tijdens de vakantie willen steeds meer mensen bewust omgaan met het milieu en de natuur. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je duurzaam op zomervakantie kunt gaan. In dit artikel geven we je handige tips en adviezen om jouw vakantie zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.

Een van de eerste stappen die je kunt nemen om duurzaam op zomervakantie te gaan, is het uitzoeken van een duurzaam hotel. Veel hotels in populaire vakantiebestemmingen hebben tegenwoordig milieubeleid en duurzaamheidsprogramma's. Kijk bij het boeken van een hotel naar keurmerken zoals Green Key, Travelife of EarthCheck. Deze keurmerken geven aan dat het hotel strenge duurzaamheidscriteria volgt en zich inzet voor een beter milieu. Daarnaast kun je ook letten op factoren zoals energieverbruik, waterbesparing en lokale betrokkenheid van het hotel.

1. Kies voor een duurzame bestemming

Bij het kiezen van een vakantiebestemming kun je al rekening houden met duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor een bestemming waar je makkelijk gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in plaats van een huurauto. Ook kun je letten op de ecologische voetafdruk van de bestemming. Kies liever voor een bestemming dichtbij, waar je geen lange vliegreis voor hoeft te maken. Vergelijk ook de hotels op de bestemming op duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld alle hotels in Lagos. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt!

2. Reis zo duurzaam mogelijk

Als je ervoor kiest om met het vliegtuig op vakantie te gaan, kun je je milieubelasting verminderen door te kiezen voor een directe vlucht in plaats van een overstap. Daarnaast kun je bij het boeken van je vlucht vaak voor een klein bedrag extra de CO2-uitstoot van je vlucht compenseren. Ook kun je ervoor kiezen om, in plaats van het vliegtuig, met de trein of bus naar je vakantiebestemming te reizen. Dit is niet alleen duurzamer, maar kan ook een mooie manier zijn om onderweg al van de omgeving te genieten.

3. Respecteer de lokale cultuur en natuur

Tijdens je vakantie is het belangrijk om respect te tonen voor de lokale cultuur en natuur. Pas je bijvoorbeeld aan aan de kledingvoorschriften en gebruiken van het land waar je verblijft. Daarnaast kun je ervoor kiezen om lokale producten te kopen en te proberen lokale gerechten te eten. Op die manier steun je de lokale economie en verminder je de milieubelasting door transport van voedsel.

4. Maak gebruik van duurzame vervoersmiddelen ter plaatse

Als je op je vakantiebestemming bent, kun je ook duurzaam reizen. Maak bijvoorbeeld gebruik van het openbaar vervoer, huur een fiets of maak mooie wandelingen in de omgeving. Op die manier verminder je de uitstoot van schadelijke stoffen en kun je tegelijkertijd genieten van de prachtige natuur en omgeving.

5. Beperk je energie- en waterverbruik

Ook tijdens je verblijf in een duurzaam hotel is het belangrijk om bewust om te gaan met energie en water. Doe bijvoorbeeld het licht en de airconditioning uit als je de kamer verlaat, en neem korte douches om water te besparen. Vaak zijn er in duurzame hotels ook mogelijkheden om je beddengoed en handdoeken hergebruiken, dus maak hier gebruik van.

6. Verminder je afvalproductie

Probeer zo min mogelijk afval te produceren tijdens je vakantie. Neem bijvoorbeeld een hervulbare waterfles mee in plaats van steeds plastic flesjes te kopen. Ook kun je ervoor kiezen om je eigen boodschappentas mee te nemen als je gaat winkelen. Zo verminder je het gebruik van plastic tasjes. En als je toch afval produceert, zorg er dan voor dat je het op de juiste manier scheidt en recycleert.

Met deze tips kun je duurzaam op zomervakantie gaan en tegelijkertijd genieten van een ontspannen en milieuvriendelijke vakantie. Kies voor een duurzaam hotel, reis zo duurzaam mogelijk, respecteer de lokale cultuur en natuur, maak gebruik van duurzame vervoersmiddelen, beperk je energie- en waterverbruik en verminder je afvalproductie. Zo draag je je steentje bij aan een beter milieu, ook tijdens je vakantie.