Hoe lang kun je eieren bewaren?

Hoe lang kun je eieren bewaren?

Eieren worden in de keuken in heel veel gerechten gebruikt. Gebakken, gekookt, gepocheerd, rauw. Maar hoe lang kun je eieren bewaren? Waar bewaar je ze? En weet je of de eieren geen Salmonella bacteriën hebben?

Bewaarplek

Uit onderzoek blijkt dat eieren niet goed tegen vocht kunnen en tegen verandering van temperatuur. Het eiwit van het ei wordt steeds dunner waardoor de eidooier makkelijker uitzakt. Via de poreuze eierschaal komt er meer lucht in het ei. Hierdoor neemt de kans toe dat het ei besmet wordt met bacteriën.

Eieren bewaar je daarom het beste koel en beschermd tegen licht en vocht. Vroeger was dat de kelder in huis, maar tegenwoordig is de koelkast de beste plaats. Doordat de temperatuur niet te hoog wordt kunnen de bacteriën zich niet vermenigvuldigen. In de doos waarin je eieren koop bescherm je de eieren extra tegen licht en vocht. Pas wel op dat je de eieren niet te dicht bij sterk ruikende producten legt zoals vis of kaas. De eieren nemen dan snel de geur over.

Bewaartijd rauw ei

Als je de eieren koopt in de supermarkt staat er op de doos een THT datum (Tenminste Houdbaar Tot). Deze datum is 28 dagen later dan de dag dat de eieren gelegd zijn. Tot die datum is de versheid van de eieren gegarandeerd, mits je de eieren goed bewaard. Als je eieren rauw wilt gebruiken in een gerecht, maak de bewaartijd dan niet te lang. De kans dat je een Salmonella bacterie oploopt is zo kleiner.

Om de bewaartijd te verlengen kan je de eieren regelmatig keren. Op deze manier komt de dooier niet zo snel in contact met de schaal. Gebeurt dat wel, dan raakt de dooier besmet met bacteriën die op of net onder de schaal zitten. De schaal zit vol voedingsstoffen waar bacteriën goed groeien.

Bewaartijd eiwit en eidooier

Gescheiden eiwitten en eidooiers kan je nog 2 dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kan de dooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden.

Bewaartijd gekookt ei

Er wordt altijd gedacht dat je een gekookt ei langer kunt bewaren dan een rauw ei. Een gekookt ei kun je veel minder lang bewaren dan soms gedacht wordt. Bewaar het maximaal 5-7 dagen in de koelkast. Het eigeel krijgt groene randen, waardoor het minder aantrekkelijk uit ziet. Gekookte eieren kun je ook bewaren door ze in te leggen in zuur. Kijk op internet voor het recept. Na twee tot vier weken heb je dan een lekkere snack of kun je ze verwerken in salades of andere gerechten. Bewaar ze in de koelkast en niet langer dan 3 maanden.