Hoe leef ik duurzaam?

Hoe leef ik duurzaam?

Het is ontzettend belangrijk dat we duurzamer gaan leven. Gelukkig worden steeds meer mensen ervan bewust dat er verandering moet komen. Die verandering begint bij jou. Daarnaast levert het ook nog eens ontzettend veel voordelen op. De keuzes die je maakt zijn namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en gezondheid. Duurzaam leven gaat namelijk ook over vereenvoudigen, je leven simpeler maken en je steentje bijdragen aan een betere samenleving. 

Begin met consuminderen

Met consuminderen bedoelen we niet dat je voortaan niks meer mag kopen, maar het is wel ontzettend belangrijk om stil te staan bij alle (overbodige) spullen die we normaal roekeloos in ons winkelmandje stoppen. Is het wel echt nodig om elke maand een nieuwe broek of schoen te kopen? Wij denken persoonlijk van niet. Probeer daarom te consuminderen en koop alleen spullen die je daadwerkelijk nodig hebt. 

Vind je dit lastig? Maak dan afspraken met jezelf dat je goed gedrag gaat belonen. Geef jezelf bijvoorbeeld een bos rozen wanneer je 2 maanden geen overbodige spullen hebt gekocht. Op deze manier geef je jezelf een voldaan gevoel en bouw je meer motivatie op voor de komende maanden. Probeer het maar eens uit! 

Kies voor duurzame kledingmerken

Uiteraard betekent consuminderen niet, dat je nooit meer kleding koopt. Wanneer je wel kleding nodig hebt, is het in ieder geval belangrijk dat je kleding koopt van duurzame merken. De kledingindustrie is namelijk een vervuilende industrie. De kledingindustrie leidt tot watervervuiling, giftige afvalstoffen, waterbesmetting en restafval. Als je van shoppen houdt, kies dan voor duurzame merken die rekening houden met het milieu. Koop bijvoorbeeld kleding dat gemaakt is van biologisch katoen. 

Bespaar energie

Er zijn veel manieren om energie te besparen in huis. Denk bijvoorbeeld aan het uitdoen van alle apparaten die je niet gebruikt. We laten nog te vaak het licht in kamers aan waar we niet aanwezig zijn. Daarnaast is het belangrijk om energiezuinige apparaten te kopen. Gebruik bijvoorbeeld een programmeerbare thermostaat die de temperatuur verlaagt of verhoogt wanneer je niet thuis bent. Open de ramen in de zomer om het af te laten koelen in plaats van de airconditioning aan te zetten. Er zijn genoeg mogelijkheden om energie te besparen! 

Ga voor refurbished! 

Heb je een nieuwe telefoon of koelkast nodig? Ga dan voor refurbished. Dit zijn tweedehands apparaten die zijn ‘opgepoetst’, gerepareerd of teruggestuurd door de klant omdat de verpakking kapot was. Dit zijn apparaten die nog zo goed werken als nieuw, maar een stuk goedkoper zijn omdat ze al gebruikt zijn. Je bespaart op deze manier een hoop geld en bent ook nog eens duurzaam bezig. Ideaal toch?