Hoe werkt fysiotherapie?

Hoe werkt fysiotherapie?

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van uw klachten rondom uw spieren, banden, gewrichten of zenuwen. Door een persoonlijke aanpak die de fysiotherapeut hanteert, is het mogelijk om de klachten zo gericht mogelijk op te pakken. Daarom wordt voor elke nieuwe klant een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan geeft aan wat de werkzaamheden de komende periode zullen zijn en hoe de klacht gericht wordt aangepakt en opgelost. Door dit behandelplan kan de fysiotherapeut een inschatting geven over hoe vaak iemand terug moet komen voor een behandeling. Met deze informatie kan de patiënt bijvoorbeeld weer inschatten hoe hij zichzelf wil verzekeren voor deze behandelingen. Zo kan het voorkomen dat een behandelplan een half jaar duurt. Deze is opgebouwd uit het adviseren, informeren en oefenen van bepaalde bewegingen. Met deze informatie moet het voor de patiënt mogelijk zijn om de klacht aan te pakken en op te lossen.

De functie van oefentherapie

Een bekende behandeling voor topsporters is oefentherapie. Bij oefentherapie wordt er gebruik gemaakt van training. Door een bepaalde training uit te voeren, is het de bedoeling dat u uw spieren aansterken en u op deze manier van uw klachten af bent. Oefentherapie wordt over het algemeen als zeer effectief ervaren, omdat dit vaak wordt ingezet na een blessure. Wanneer u een blessure hebt en dus een tijdje niet kan trainen, verslappen de spieren waardoor het langer duurt om op de oude kracht terug te komen. Door middel van oefentherapie traint u intussen uw spieren waardoor deze versterken. Dit zorgt voor een beter herstel. Naast dat deze manier van trainen effectief is voor topsporters, wordt het ook vaak toegepast bij senioren of patiënten met chronische ziektes.

Andere behandelingen

Uiteraard zijn er naast oefentherapie ook andere behandelingen waarvoor u bij een fysiotherapeut terecht kan. Andere behandelingen die u in een fysiotherapie kunt vinden zijn oedeemtherapie en dry needling. Er zijn verschillende specialisten aanwezig die gespecialiseerd zijn in een van deze behandelingen. Een andere behandeling is de oncologische fysiotherapie. Bij deze behandeling focust u op het voorkomen en het vertragen kanker. Doordat deze behandelingen wetenschappelijk bewezen zijn, kan dit voor mensen met deze ziekte een interessante optie zijn. Zo worden deze lessen gegeven in een groep of alleen. Hierdoor kunt u aangeven wat u prettiger vindt, zodat de behandeling op een persoonlijke manier gegeven wordt.

Kiezen van een fysiotherapeut

Bij het kiezen van een fysiotherapeut zijn er verschillende zaken waar u rekening mee kunt houden. Ten eerste is het belangrijk dat u een fysiotherapeut kiest waar u persoonlijk goed mee kan. Daarnaast is het verstandig om een fysio te kiezen die in de buurt is. Wanneer u bijvoorbeeld in Zeist woont, kunt u kiezen voor Fysiotherapie Zeist. Wanneer u op zoek bent naar een fysio in Soesterberg, kunt u kiezen voor Fysio Soesterberg. Online kunt u de verschillende fysiotherapeuten met elkaar vergelijken. Tot slot is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de hoeveelheid behandelingen die u afneemt. Wanneer dit vooraf duidelijk is, voorkomt u teleurstelling achteraf.