Smartengeld? Alles wat je erover moet weten!

Smartengeld? Alles wat je erover moet weten!

Als je letsel hebt opgelopen krijg je al snel te maken met het begrip ‘smartengeld’. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade die je hebt opgelopen. Immateriële schade is bijvoorbeeld: minder levensvreugde, lichamelijk ongemak, verdriet, pijn en PTTS.

Je kunt recht hebben op smartengeld als iemand anders verantwoordelijk is voor de letselschade die je hebt opgelopen. De geldbedragen voor een vergoeding in de vorm van smartengeld kunnen behoorlijk uiteenlopen.

Bij het vaststellen van de hoogte speelt de ernst van het letsel een belangrijke rol. Toch is het bepalen van het bedrag aan smartengeld soms lastig vast te stellen. Iedere persoon is immers uniek en kan de schade daardoor minder zwaar of zwaarder ervaren.

Wanneer heb je recht op smartengeld?

Als iemand anders verantwoordelijk is voor het letsel dat je hebt opgelopen kun je recht hebben op smartengeld. Een belangrijk aspect daarbij is dat het letsel direct te maken heeft met het ongeval waardoor je het letsel hebt opgelopen en de tegenpartij daarvoor aansprakelijk kan worden gesteld.

Een letselschadespecialist kan je helpen met het verhalen van smartengeld op de tegenpartij. Om het gehele proces, inclusief alle communicatie, goed te managen kun je gebruik maken van platformen zoals Letselschademanager.

Hoe wordt de hoogte van het smartengeld vastgesteld?

Om de hoogte van het smartengeld te berekenen is het belangrijk om inzichtelijk te maken wat alle gevolgen van de letselschade zijn. Dit proces kan soms lang duren, waardoor het financieel lastig kan zijn om rond te komen. Om financiële problemen te voorkomen is het mogelijk om een voorschot op het smartengeld te vragen.

Bij de definitieve berekening van smartengeld wordt vaak gekeken naar soortgelijke letselschadezaken en welke bedragen toen werden gehanteerd. Om vast te stellen of er sprake is van een soortgelijke zaak, wordt onder andere naar de volgende aspecten gekeken:

Eventuele blijvende klachten, zoals pijn of een trauma. Blijvende schade aan het lichaam, zoals littekens. Leeftijd. Het genezingsproces. De medische behandelingen en de duur daarvan. Eventueel verlies van werk. De impact van de letselschade op de carrièrekansen van het slachtoffer.

Wat kost het claimen van smartengeld?

In veel gevallen hoef je geen kosten te maken voor het inschakelen van een letselschadespecialist. De kosten kun je vaak op de aansprakelijke verhalen. Op deze manier voorkom je dat je eerst nog een vergoeding moet betalen aan letselschadespecialist als je uiteindelijk smartengeld ontvangt.

Meer weten?

Neem dan contact op met een letselschadespecialist of bezoek het eerder genoemde platform Letselschademanager via letselschademanager.nl.