Hoe lang moet je papieren van je zorgverzekering bewaren?

Hoe lang moet je papieren van je zorgverzekering bewaren?

Ieder jaar krijg je veel papieren van de belastingdienst, verzekeringen en andere belangrijke documenten toegestuurd. Het is fijn om je privé administratie af en toe even op te ruimen en uit te zoeken. Zo blijft alles overzichtelijk en kun je het makkelijker bewaren. Hierbij moet je goed opletten hoe lang je alles moet bewaren.

Ook van je zorgverzekering zijn er papieren die je wellicht nog nodig zult hebben. Dus gooi deze niet meteen weg. Wil je precies weten hoe lang je deze papieren moet bewaren? In dit artikel geven we je de informatie die je nodig hebt.

Administratie zorgverzekering

Er zijn verschillende papieren die je zult krijgen van je zorgverzekering. Denk hierbij aan de polis zelf, maar je ontvangt ook een jaaroverzicht met daarin alle vergoedingen die zijn uitgekeerd. Dit jaaroverzicht krijg je rond februari van het volgende jaar toegestuurd. Hoe lang je deze bewaart is afhankelijk van wat erin staat vermeld. Als alles klopt en je zorgverzekering niet wijzigt, dan hoef je het jaaroverzicht maar een jaar te bewaren. Bij twijfel kun je het beter even achter de hand houden.

Ook je polis is belangrijk om te bewaren. In sommige gevallen zal je namelijk moeten aantonen dat je een zorgverzekering hebt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je zelf een zorgverzekering wilt afsluiten of als je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding. Je verzekeringspolissen moet je altijd een jaar bewaren nadat je deze ontvangt. De polisvoorwaarden kun je ook het beste bewaren zo lang de huidige polis nog loopt.

Papieren digitaal bewaren

Tegenwoordig kun je veel zaken natuurlijk beter digitaal regelen. Je kunt hier je zorgverzekering vergelijken 2024, contact opnemen en vragen stellen en je verzekeringen uiteindelijk om laten zetten. Omdat je bijna alles via het internet kunt regelen, is het ook fijn om je administratie digitaal te bewaren. Je kunt deze bestanden opslaan op een aparte harde schijf of USB stick, maar ook op de Cloud. Ook bij diefstal, brand of andere vervelende gebeurtenissen, heb je zo nog altijd je administratie veilig staan. Je kunt papieren bijvoorbeeld inscannen of hier een goede foto van maken. Je bestanden kun je dan ook indelen in verschillende mappen en sorteren op hoe lang je ze moet bewaren.