Duurzaam wassen zonder wasmiddel?

Duurzaam wassen zonder wasmiddel?

Wassen: je komt er niet onderuit, maar het is helaas een van de meest schadelijke huishoudelijke taken. Dit komt omdat er veel water en energie wordt verbruikt om jouw vieze kleren weer schoon te krijgen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je ecologische voetafdruk een beetje kleiner te maken. Alle kleine beetjes helpen!

Duurzaamheid is belangrijk

Iedereen die een beetje met duurzaamheid bezig is weet waarschijnlijk al de standaardtips om het wassen te verduurzamen: was zo koud mogelijk met een eco-programma en hang je was liever op dan dat je een droger gebruikt. Wat je verder nog kan overwegen is om je kleding een dagje langer te dragen; vooral tweede laagjes en broeken kunnen wat langer mee dan je denkt, en als je twijfelt doet een avondje buiten hangen wonderen. Een Guppyfriend waszak kan helpen om microplastics te vangen wat wordt afgegeven door synthetische kleding.

Dat het soort wasmiddel dat je gebruikt nadelige gevolgen kan hebben voor het milieu is helaas minder bekend. Reguliere wasmiddelen bevatten namelijk stoffen die het milieu kunnen belasten. Om er zeker van te zijn dat je een wasmiddel gebruikt dat geen milieubelastende stoffen bevat, kies je een wasmiddel met het EU Ecolabel of het Nordic Swan kenmerk. Ook zijn er verschillende wasmiddelen in vaste vorm verkrijgbaar zoals wasnoten of een EcoEgg met actieve pallets.

De EcoEgg

Met een Eco Egg gebruik je geen vervuilende chemische wasmiddelen meer en wordt wassen niet alleen duurzamer maar ook goedkoper en efficiënter. Je hoeft de EcoEgg namelijk maar een keer te kopen, waarna je de vulling na 70 wasbeurten pas hoeft te vervangen. Na vervanging van de pallets gaat je EcoEgg weer 50 wasbeurten mee. Daarbij hoef je niet meer te berekenen hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Prettige bijkomstigheid: morsen is verleden tijd! De EcoEgg is te koop in de geuren Spring Blossom, Fresh Linnen en een versie zonder geur.

Mocht je wel een droger gebruiken, dan kan je dit gebruik verduurzamen door het gebruiken van een EcoEgg Dryer Egg. Deze schattige eitjes zorgen ervoor dat er meer lucht tussen je natte was doorstroomt, waardoor je was tot 28% sneller droogt. Dat scheelt weer een hoop elektriciteit. De Dryer Egg is ook verkrijgbaar in verschillende geuren waardoor je was extra fris uit de droger komt. Combineer 'm met de EcoEgg voor een duurzame was-ervaring!

Tot slot

Extra tip: vul een spuitfles met een deel water en een deel azijn en spuit dit op de oksels van shirts waarin je hebt gezweet. Na het wassen is er niks meer van zowel het zweet als azijn te ruiken!