Hoe kun jij een bijdrage leveren aan een groene stad?

Hoe kun jij een bijdrage leveren aan een groene stad?

Heb jij een appartement of een woning in de stad en wil je wat meer groen in je huis of in je tuin? De grote steden in Nederland zijn tegenwoordig bijna helemaal volgebouwd en betegeld. Niet alleen heeft dit vervelende gevolgen voor het klimaat en de omgeving, het is ook niet fijn om naar te kijken. Als jij ook wat meer groen wilt zien in je omgeving, kun je ervoor kiezen om een groen dak te laten plaatsen. Wat is een groen dak precies en wat zijn de voordelen? Meer informatie vind je hieronder.

Groene wand, gevel of dak

Ook als je geen tuin hebt bij je appartement of woning, kun je jouw steentje bijdragen aan een groene stad. Zo kun je zorgen voor meer planten of gras op je balkon, maar ook het dak kun je laten beplanten. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor groene gevels en wanden bij je woning. Een van de voordelen hiervan is dat het een positief effect heeft op de luchtkwaliteit. De planten zorgen voor extra isolatie, bedekt lelijke, versleten muren met graffiti en zorgt er ook voor dat geluid gedempt wordt.

Een groen dak is ook mogelijk. Het beplanten van je dak beschermt deze tegen invloeden van het weer en overige slijtage. Het helpt ook bij de opslag en afvoer van regenwater, wat vaak een probleem is in de grote steden door alle betegeling. Naast het dak van je woning, kun je ook het dak van de garage, tuinhuisje, daktuin of andere daken laten bedekken met planten. Hiervoor worden meestal sedumplanten gebruikt. De cassettes die worden gebruikt voor het beplanten, zijn volledig recyclebaar. Ze helpen zelfs bij het verhogen van het rendement bij gebruik van zonnepanelen.

Advies en aanleg

Er zitten dus veel voordelen aan het nemen van een groene wand, gevel of een groen dak. Het zorgt voor een betere uitstraling in de stad, met een betere luchtkwaliteit en afvoer van regenwater. Hiernaast heb je natuurlijk ook nog de voordelen voor jouw eigen woning, door de betere isolatie en minder geluidsoverlast. Heb jij ook interesse in het beplanten van wand of dak? Op internet kun je advies vragen en een specialist langs laten komen om de mogelijkheden bij jouw woning te bespreken.