Meest voorkomende symptomen bij beginnende Parkinson

Meest voorkomende symptomen bij beginnende Parkinson

De symptomen bij beginnende Parkinson kunnen soms vage klachten zijn die je niet direct aan Parkinson linkt. Hierbij kun je denken aan slaapstoornissen, obstipatie of overmatig zweten. Je kunt hiermee naar de huisarts stappen en je twijfels delen. In een beginnend stadium van Parkinson komen klachten naar voren als: moeizaam schrijven, stijfheid, beven of je zwak voelen. Dit zijn iets duidelijkere symptomen die bij de ziekte van Parkinson kunnen horen en dit kun je dan ook voorleggen aan de huisarts. De huisarts kan constateren of het hier om Parkinson gaat. Dit hoeft namelijk niet altijd het geval te zijn. Wanneer de diagnose wordt gesteld kan de behandeling van Parkinson in gang worden gezet. 

De symptomen van Parkinson verminderen 

Er is helaas nog geen medicijn op de markt om de ziekte van Parkinson te genezen. Echter zijn er wel medicijnen die de symptomen wat kunnen verminderen. Zo kun zo lang mogelijk de dingen blijven doen die je leuk vindt om te doen. Doordat iedereen anders op medicatie reageert kan het lastig zijn om te bepalen welke combinatie het beste voor jou zal werken. Ook kan de werking naarmate de tijd verstrijkt ook veranderen. Zo is het mogelijk dat de dosering steeds moet worden verhoogd voor hetzelfde effect. Ook dien je rekening te houden met mogelijke bijwerkingen van de medicijnen. 

Leren omgaan met de ziekte van Parkinson

De diagnose van de ziekte van Parkinson kan moeilijk zijn om te verwerken. Het is hierbij van belang dat je het leven op kunt pakken zoals je dat gewend bent. Natuurlijk wil je wel informatie over hoe nu verder. Wat zijn de behandelmogelijkheden? Hoe kunnen vrienden, je partner en familie met de gevolgen omgaan? En hoe houdt je controle over je leven. Je kunt hier alles over lezen en diverse tips vinden. Zo kun je ook een zelftest doen die jou een stapje verder helpt. Je leest verhalen van hoe andere met de ziekte van Parkinson omgaan en wat er in hun leven gebeurt. Hier kun je steun uithalen of eventueel tips overnemen om toe te passen in je eigen leven. Op die kun je beter leren om te gaan met de ziekte van Parkinson.