Wat gebeurt er als je een whiplash hebt na een verkeersongeval? Is dit permanent? En hoe lang kan je hier last van hebben? Wat als je geen veroorzaker bent van het ongeval, kan je dan de schade verhalen op de tegenpartij?
Een whiplash als gevolg van een verkeersongeval kan een grote impact hebben op uw dagelijks leven. Het ontstaat na een plotselinge, snelle en onverwachte beweging van het hoofd en nek, zowel voor- als achterwaarts. Dit gebeurt vaak bij een kop- en staartbotsing. Je kunt hierdoor schade oplopen aan de spieren, banden en zenuwen in de nek.
Hoe lang blijf je klachten houden?
Het is van tevoren niet goed te zeggen hoe lang je last kunt hebben van een whiplash. Dit verschilt nogal per persoon en is afhankelijk van hoe erg het ongeval is en hoe erg de opgelopen schade is. Er is wel onderscheid te maken in verschillende fases, als het gaat om het oplopen van een whiplash en het verloop van de klachten die daarbij horen.
Gedurende de acute fase, die enkele dagen tot weken kan duren, kunnen er klachten ontstaan zoals nekpijn, stijfheid, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Deze klachten verdwijnen meestal binnen enkele weken tot maanden met de juiste rust en behandeling.
In de subacute fase, die ook weken tot maanden kan duren, houden de klachten bij een deel van de mensen langer aan. Het herstel gaat dan trager.
In de chronische fase, bij een duur van langer dan 6 maanden, kunnen de klachten nog steeds aanwezig zijn. Dan spreekt men van een chronisch whiplashsyndroom.
Veel slachtoffers herstellen natuurlijk volledig, maar een deel blijft last houden van klachten.
Hoe kan je de schade verhalen?
Wanneer je geen veroorzaker bent van het verkeersongeval, heb je in de meeste gevallen het recht om de opgelopen schade te verhalen op de (verzekeraar van de) tegenpartij. Deze schade wordt letselschade genoemd en omvat meer dan alleen de zichtbare kosten. Je kunt namelijk materiële en immateriële schade vergoed krijgen.
Omdat je waarschijnlijk bezig wilt zijn met je eigen herstel, kan je ervoor kiezen om de gehele zaak bij een letselschade advocaat neer te leggen. Denk bijvoorbeeld aan het hierin gespecialiseerde letselschade advocatenkantoor, Lefers Advocaten. Zij staan je graag bij en zorgen ervoor dat de schade wordt verhaald op de tegenpartij.