Zachte lenzen voor beter zicht? Dit moet je weten!

Zachte lenzen voor beter zicht? Dit moet je weten!

Misschien behoor jij ook wel tot de groep van mensen die niet goed kan zien zonder hulpmiddel. Het zal dan zo zijn dat je een correctie nodig hebt van plus, min of een cilinder om weer goed te kunnen zien. Wil je echter geen bril dragen om het slechte zicht op te lossen dan kan je voor het dragen van zachte lenzen kiezen. Met zachte lenzen kan je de meeste oogfouten oplossen en goed zicht is dan ook voor de meeste mensen binnen handbereik.

Hoe kom je nu aan lenzen en welke sterkte moet je in deze zachte lenzen hebben om weer goed te kunnen zien? Om te weten welke sterkte en welke type lens je nodig hebt, bezoek je een lenzenspecialist. De lenzenspecialist weet alles van lenzen en zal je dan ook de juiste lenzen voorschrijven die dan ook het beste bij je ogen horen. Ook de sterkte die je nodig hebt wordt door de lenzenspecialist voorgeschreven, want hij kan dit exact bepalen door een oogmeting die hij zal uitvoeren. Je kan trouwens niet zomaar lenzen bestellen op je huidige brilsterkte, want een lenssterkte kan totaal anders zijn dan een brilsterkte.

Waarom voor zachte lenzen kiezen?

De huidige zachte lenzen die men momenteel kan kopen zijn vaak gemaakt van een silicone hydrogel materiaal, wat zeer comfortabel zal aanvoelen en bovendien laat het zeer veel zuurstof door naar het hoornvlies van het oog. De hoeveelheid zuurstof die doorgelaten wordt door de lens moet dan ook maximaal zijn om vervelende gevolgen zoals vaatingroei te voorkomen.

De lenzenspecialist zal je vaak adviseren in de keuze en zal je dan ook voorleggen om voor daglenzen, weeklenzen of voor maandlenzen te kiezen. Er zijn trouwens ook nog steeds zachte halfjaar en zachte jaarlenzen te krijgen, echter worden deze in de huidige tijd bijna niet meer voorgeschreven en dit komt omdat deze lenzen in de loop van de tijd vervuilen en hierdoor zal er nog te weinig zuurstof bij het oog komen met alle gevolgen van dien.

Kies voor daglenzen

Daar er veel mensen met maandlenzen rondlopen en een kleinere groep met weeklenzen is toch het advies om voor daglenzen te kiezen. Daglenzen zijn namelijk de meest gezonde lenzen die er te koop zijn. Een paar daglenzen vervang je namelijk elke dag voor een nieuw paar zodat je eigenlijk nooit met een paar vervuilde daglenzen rondloopt. Altijd schone lenzen dragen heeft dan ook het grote voordeel dat dagelijks een maximale hoeveelheid van het benodigde zuurstof het oog zal bereiken. Ook zal het dragen van schone lenzen minder irritaties geven waardoor de lenzen comfortabel blijven aanvoelen.

Is er trouwens een keer wat met je daglenzen, zit er bijvoorbeeld een scheurtje in dan pak je ook heel gemakkelijk een nieuw paar omdat je er vaak voldoende op voorraad hebt. Dus kies voor daglenzen als je alleen het beste voor je ogen wilt.