Zonnepanelen plaatsen, wat is de beste richting?

Zonnepanelen plaatsen, wat is de beste richting?

De populariteit van zonnepanelen heeft in de afgelopen jaren een flinke toename doorgemaakt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen groene energie op te wekken en zo een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Bij het installeren van zonnepanelen is één van de meest gestelde vragen: wat is de beste richting om zonnepanelen te plaatsen? Het antwoord hierop is van cruciaal belang voor de efficiëntie van je zonne-energieproductie. Laten we hier dieper op ingaan.

Waarom is de richting zo belangrijk?

De positie van de zon aan de hemel verandert gedurende de dag en het jaar. De optimale opbrengst van zonnepanelen wordt bereikt wanneer deze direct naar de zon zijn gericht. Door de panelen in de juiste richting en onder de juiste hoek te plaatsen, kan de hoeveelheid direct zonlicht dat op de panelen valt, gemaximaliseerd worden, wat leidt tot een hogere elektriciteitsproductie.

De ideale richting

In Nederland en België, net als in de rest van het noordelijk halfrond, staat de zon overwegend in het zuiden aan de hemel. Daarom wordt vaak gezegd dat de ideale richting voor zonnepanelen het zuiden is. Wanneer zonnepanelen pal op het zuiden zijn gericht, kunnen ze in de meeste gevallen het grootste deel van de dag direct zonlicht opvangen. Hierdoor wordt de energieproductie gemaximaliseerd.

Echter, niet elk dakvlak is gericht op het zuiden. Wat als je dak bijvoorbeeld naar het oosten of westen wijst? Zijn zonnepanelen dan nog steeds rendabel? Het antwoord is ja, maar met enkele kanttekeningen.

Oosten en Westen

Een dak op het oosten zal vooral in de ochtenduren zonlicht opvangen, terwijl een dak op het westen vooral in de namiddag en vroege avond zonlicht opvangt. Hoewel de opbrengst van panelen op het oosten of westen gemiddeld 10-20% lager kan liggen dan die op het zuiden, kunnen ze nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit opwekken. Voor huishoudens die voornamelijk in de ochtend of avond stroom verbruiken, kan dit zelfs voordeliger zijn, omdat de elektriciteitsproductie dan beter overeenkomt met het verbruikspatroon.

Noorden: Een minder voor de hand liggende keuze

Het plaatsen van zonnepanelen op een noordelijk dakvlak wordt over het algemeen afgeraden, omdat de opbrengst aanzienlijk lager zal zijn. De zon staat immers nooit in het noorden op het noordelijk halfrond. Echter, met de daling van de kosten van zonnepanelen kan het in sommige gevallen toch rendabel zijn om ook het noordelijke dakvlak te benutten, zeker als andere richtingen geen optie zijn.

De hoek van plaatsing

Naast de richting is ook de hellingshoek van de zonnepanelen van belang. In Nederland en België is een hoek van ongeveer 35 graden ten opzichte van de grond vaak ideaal. Echter, bij daken die al een vaste helling hebben, is het vaak praktischer en goedkoper om de panelen direct op het dak te monteren, ongeacht de exacte hoek.

Hoewel een zuidelijke oriëntatie ideaal is voor het maximaliseren van de opbrengst van zonnepanelen, kunnen ook daken die naar het oosten of westen wijzen aanzienlijke hoeveelheden groene energie produceren. Het is altijd raadzaam om voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen een deskundige te raadplegen. Zo kun je op basis van jouw specifieke situatie een weloverwogen keuze maken en het maximale uit je investering halen.