Ga voor een carrière als verzorgende IG

Ga voor een carrière als verzorgende IG

Wil je een nieuwe carrière opbouwen? Dan zijn er een groot aantal beroepen waar je een keuze uit kan maken. Ieder beroep behoeft zijn eigen kennis en vaardigheden. Deze kennis en vaardigheden moeten jou liggen, maar je kan ze ook al deels in je hebben zitten. Een van de mogelijke beroepen om naar te kijken, is een verzorgende IG. Deze professional is onmisbaar binnen de zorg. Voordat je aan jouw nieuwe carrière begint, is het van belang dat je weet wat het beroep precies inhoudt. Onderstaande informatie zet de belangrijkste zaken op een rij.  

Verzorging van individuele zorgvragen

Een verzorgende IG, ook wel verzorgende individuele gezondheidszorg genoemd, is verantwoordelijk voor de verzorging van mensen die met een bepaalde zorgvraag zitten. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een langdurige ziekte, maar ook de permanente zorg door bijvoorbeeld ouderdom. Een VIG kan daarom zowel binnen de thuiszorg als in de woonzorg ingezet worden. Doordat je de zorg uitvoert voor deze persoon kan deze een zo normaal mogelijk leven blijven leiden en toch de juiste hulp krijgen. Een VIG is daarom onmisbaar voor veel mensen en je kan grotere veranderingen brengen in de kwaliteit van leven voor de persoon met de zorgvraag. 

De basiszorg en juiste ondersteuning

Een verzorgende IG zorgt voornamelijk bij de dagelijkse basiszorg. Dit houdt in dat je te maken hebt met mensen die zichzelf niet kunnen redden. Dit kan zowel permanent als tijdelijk zijn. Enkele taken die je dan uitvoert zijn het wassen en aankleden van de persoon met een zorgvraag. Ook kan je ondersteuning bieden bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals het klaarmaken van maaltijden en het bezoek aan het toilet. Tijdens deze handelingen moet je symptomen goed kunnen signaleren, zodat er op tijd actie ondernomen kan worden in geval van nood. 

Tijdig actie ondernemen bij problemen

Als je bij iemand als verzorgende IG aan het werk bent, is het van belang dat je jouw oren en ogen openhoudt. De situatie kan immers te allen tijde veranderen en je moet hier tijdelijk op in kunnen spelen. Als je bijvoorbeeld merkt dat iemands conditie achteruitgaat, moet je dit direct overleggen met een van de specialisten die betrokken is bij de zorg van deze persoon. Zo voorkom je niet alleen dat je zelf de juiste zorg niet meer uitvoert, maar ook dat er grotere gezondheidsproblemen tijdig gesignaleerd zijn of zelfs voorkomen kunnen worden. 

De juiste opleidingen voor jouw carrière

Als je als verzorgende IG aan het werk wilt, is het belangrijk dat je de juiste opleidingen en trainingen volgt. Je moet daarom goed kijken welke diploma’s er benodigd zijn, zodat je de stappen onderneemt. Voordat je het weet, ontwikkel je alle vaardigheden die nodig zijn voor het veranderen van jouw carrière. Door de verantwoordelijkheden die je krijgt en het kunnen helpen van een zorgbehoevende, geven jou veel voldoening bij het uitvoeren van de functie. De carrière binnen de zorg zal hierdoor altijd bij je kunnen passen en jarenlang plezier opleveren tijdens de uitvoering.