Dit zijn 5 redenen waarom massages belangrijk zijn voor sporters

Dit zijn 5 redenen waarom massages belangrijk zijn voor sporters

Als het gaat om fysieke activiteit, zetten sporters hun lichaam onder veel stress. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en spanning. Massage kan al deze problemen helpen verlichten, en is een belangrijk onderdeel van het regime van elke sporter. Hier zijn vijf redenen waarom:

1. Vermindert pijn

Een van de meest voorkomende redenen waarom sporters een massage krijgen is om pijn te verminderen. Massage kan helpen de pijn te verlichten door de spieren te ontspannen en knopen en triggerpoints te doorbreken. Het verhoogt ook de doorbloeding en helpt ontstekingen te verminderen. Dit alles leidt tot minder pijn en ongemak, zowel tijdens als na het sporten.

2. Verhoogt de flexibiliteit

Strakke spieren kunnen leiden tot verminderde flexibiliteit en bewegingsvrijheid. Dit kan weer leiden tot blessures. Massage helpt bij het losmaken van de spieren en het bindweefsel, waardoor de flexibiliteit toeneemt. Dit is vooral gunstig voor sporters die veel bewegen, zoals turnen, dansen of atletiek.

Door de spieren en pezen los te maken, kan sportmassage het bewegingsbereik vergroten en het risico op blessures verminderen. Daarnaast kan sportmassage ook de bloedsomloop verbeteren en het herstel na een zware inspanning bevorderen. Daarom is sportmassage een essentieel onderdeel van het trainingsprogramma van elke sporter. Dus als u uw flexibiliteit wilt verbeteren, voeg dan zeker eens een sportmassage toe aan uw lijst van trainingsactiviteiten.

3. Verbetert de hersteltijd

Vertraagde spierpijn (DOMS) is een veel voorkomend probleem voor sporters. Dit is de pijn en stijfheid die je 24-48 uur na het sporten of een fysieke activiteit voelt. Massage kan DOMS helpen verminderen door de bloedstroom te verhogen en de spieren te helpen zichzelf sneller te herstellen. Als gevolg daarvan zullen sporters die massages krijgen een kortere hersteltijd hebben tussen trainingen of wedstrijden.

4. Voorkomt blessures

Door de flexibiliteit te vergroten en de hersteltijd te verbeteren, kan massage ook helpen blessures te voorkomen voordat ze ontstaan. Als de spieren los zijn en niet overbelast, is de kans kleiner dat ze verrekt worden. Dit betekent dat er minder kans is op het ontwikkelen van een overbelastingsblessure door te veel trainen of concurreren zonder voldoende rust.

5. Bevordert ontspanning

Fysieke activiteit kan belastend zijn voor zowel de geest als het lichaam. Massage kan ontspanning bevorderen door het vrijkomen van endorfine (feel-good chemicaliën in de hersenen) en het verlagen van cortisol (een stresshormoon). Dit kan leiden tot een betere focus en concentratie, wat gunstig is voor sporters die mentaal scherp moeten zijn tijdens wedstrijden. Zeker een Gua Sha Massage kan hier heel erg in helpen.

Massage biedt veel voordelen voor sporters, zowel fysiek als mentaal. Het kan helpen pijn te verminderen, flexibiliteit te vergroten, hersteltijd te verbeteren, blessures te voorkomen en ontspanning te bevorderen. Om deze redenen zou massage een integraal onderdeel moeten zijn van het regime van elke sporter.