Je tuin opknappen, hoe begin je daaraan?

Je tuin opknappen, hoe begin je daaraan?

Heeft je tuin al betere dagen gezien? Dan is het tijd voor een flink opknapbeurt. Je tuin opknappen is iets dat je perfect zelf kan doen. Hoe je daaraan begint, lees je in dit artikel.

Verzamel het juiste materiaal

Het werk gaat veel vlotter met het juiste materiaal. Zorg dus dat je op voorhand alle gereedschappen verzamelt, zoals een spade, een hark, een haagschaar, een kruiwagen, enzovoort. Om het afval af te voeren heb je natuurlijk een auto met een aanhangwagen nodig. Voor grotere volumes kan je best een afvalcontainer bestellen. Vergeet ook je veiligheidsuitrusting niet. Een stevig paar werkschoenen, handschoenen, veiligheidsbril... komen zeker van pas.

Heb je zelf onvoldoende materiaal? Leen het bij vrienden of buren, of zoek een verhuurfirma in de buurt.

Maak een plan van aanpak

Om de werken vlot te laten verlopen, heb je een plan nodig. Bekijk op voorhand welke werken je eerst uitvoert. Wij raden aan om eerst met de 'grote' zaken te beginnen, bijvoorbeeld het verwijderen van bomen of de afbraak van een oud tuinhuis, en daarna de kleinere zaken aan te pakken.

Let wel op: soms heb je geen keuze. In een overwoekerde tuin moet je simpelweg van voor naar achter werken omwille van de toegankelijkheid.

Recupereer waar mogelijk

Tijdens het opknappen van je tuin ben je snel geneigd om alles weg te gooien. Maar misschien kan je sommige dingen hergebruiken, zoals planten, schuttingen of tuinpoortjes? Soms is een kleine, eenvoudige herstelling voldoende om iets een tweede leven te geven. Dat bespaart je weer wat geld, dat je elders in de tuin kan gebruiken. Zo wordt je tuin make-over veel goedkoper.

Hou het veilig

Je zou het niet verwachten, maar een tuin opknappen kan gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de afbraak van een garage of tuinhuis waarbij stukken loskomen en naar beneden vallen. Ook met het vellen van bomen moet je voorzichtig zijn. En misschien zitten er wel elektriciteitskabels onder de grond. Tenslotte bevatten veel tuinhuizen, garages en bijgebouwen asbesthoudende materialen. Die moet je met de nodige voorzorgsmaatregelen verwijderen. Je kan hiervoor ook een erkende asbestverwijderingsfirma inschakelen.

Maak een tuinontwerp

Voor een kleine opknapbeurt heb je waarschijnlijk geen ontwerp nodig. Maar als je je tuin helemaal anders wil invullen, is dit wel een goed idee. Zet zelf een ontwerp op papier of gebruik een online designtool. Als alternatief kan je natuurlijk naar een tuinarchitect stappen om een ontwerp op maat te maken. Deze tuinarchitect kan eventueel ook de tuinwerken voor zijn rekening nemen.