Oud koper verzamelen is goud waard

Oud koper verzamelen is goud waard

Er is niks mooiers dan met oud schroot een beetje extra geld te kunnen verdienen maar nog mooier is wanneer je uit dit oude schroot het meest waardevolle metaal koper kunt halen. Dit is vaak te verkrijgen als je weet waar je op moet letten en in dit artikel onthullen we enkele van de beste plaatsen om (legaal) oud koper schroot te vinden.

De beste plaatsen om oud koper te vinden

Iedereen die de waarde van koper kennen weten dat dit de heilige graal van schroot vondsten is. Hoewel de koper prijs veel hoger ligt dan die van alle andere metalen, is het een van de moeilijkst te vinden.

Oude huizen

Hoewel PVC pijp nu het standaard materiaal is dat gebruikt wordt in huishoudelijk loodgieterswerk, zijn er nog genoeg oude huizen in de staat die nog steeds koperen pijpen gebruiken. De beste manier om koperen leidingen te vinden is om contact op te nemen met plaatselijke loodgieters zodat zij je kunnen laten weten wanneer zij deze de volgende keer een ouder huis leeghalen.

Kringloopwinkels

In de loop van de 20e eeuw werden verschillende soorten koper gebruikt in een breed scala van huishoudelijke producten. Als je de plaatselijke kringloopwinkel binnenloopt is de kans groot dat je een ware schat aan koperen potten, pannen, ornamenten, gebruiksvoorwerpen en meubilair krijgt voorgeschoteld, allemaal verkrijgbaar tegen bodemprijzen.

Auto onderdelen

Startmotoren en dynamo's zijn beide fantastische bronnen van oud koper. Zorg ervoor dat je naar een autogarage gaat waar je jouw eigen tweedehands onderdelen kunt uitzoeken en ze afzonderlijk kunt kopen.

Dakbedekking

Koperen dakbedekking zijn een populaire manier om de levensduur van een dak te verlengen en ze worden vaak weggegooid bij verbouwingsprojecten. De beste manier om koperschroot terug te vinden is door contact op te nemen met dakdekkers en aan te bieden zich van hun schroot te ontdoen.

Huishoudelijke apparaten

Bijna alle kleine en grote huishoudelijke apparaten hebben koperdraad in zich en het is relatief eenvoudig om dit eruit te halen. Met name koelkasten, fornuizen en airconditioners zijn goede bronnen van koper, omdat zij een grotere stroomtoevoer nodig hebben en daarom vaak dikke geïsoleerde koperdraden bevatten.

Computers en televisies

Televisie- en computer monitoren, en desktop computers, zijn een fantastische bron van geïsoleerde koperdraden. Maar je moet ze er zelf uithalen aangezien oud metaalhandelaren niet vaak het hele apparaat accepteren vanwege de tijd die nodig is om de metalen te scheiden. Het uit elkaar halen van computers en monitoren is relatief eenvoudig, en als je er eenmaal in zit, is er veel geïsoleerd koperdraad, connectoren, en koper lint dat je kunt verwijderen met slechts een paar standaard papier scharen.

Koper scheiden en inleveren

Nu je alle plekken hebt uitgevonden om koper te verzamelen moet je deze verdelen per soort wanneer je eenmaal koper hebt verzameld. Dit komt omdat koper verschillende legeringen kent en daarmee niet elk type koper even duur is. Hierbij scheid je handgepeld koper (draden), rood koper (meestal buizen) en messing (koppelstukken). 

Deze lever je elk apart in zodat de oud metaalhandelaar geen extra werk hoeft te doen plus je weet ook meteen zeker dat het soort koper dat je inlevert zuiver is en veel directer de juiste oud koper prijs krijgt toegewezen voor wat jij op dat moment inlevert. De koper prijs wordt dan direct bepaald op het moment van inleveren waarbij de bovengenoemde soorten oud koper varieert van 5 euro - 7,50 euro per kilo.