Feestdagen vieren zonder footprint? Hier lees je hoe!

Feestdagen vieren zonder footprint? Hier lees je hoe!

Het is bijna weer zover: de feestdagen staan voor de deur! Een tijd van gezelligheid, maar ook een tijd waarin we vaak overmatig consumeren en extra belasting leggen op het milieu. Gelukkig zijn er manieren om de feestdagen te vieren zonder al te veel voetafdruk achter te laten. In dit artikel vind je enkele tips en ideeën om duurzame keuzes te maken en bewuster om te gaan met de feestdagen.

De impact van feestdagen

Het vieren van feestdagen heeft vaak een grote impact op het milieu. Denk aan het kopen van cadeaus, het versieren van het huis met kerstverlichting en het bereiden van uitgebreide maaltijden. Dit alles zorgt voor extra afval, energieverbruik en CO2-uitstoot. Daarnaast hebben de productie en transport van cadeaus vaak ook negatieve gevolgen voor het milieu.

Duurzame cadeaus

Een van de manieren om de feestdagen duurzamer te maken, is door bewust te kiezen voor duurzame cadeaus. Denk hierbij aan cadeaus van lokale ondernemers, fairtrade producten of cadeaus die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Ook kun je ervoor kiezen om een ervaring cadeau te geven, zoals een dagje uit of een workshop. Hiermee verminder je de hoeveelheid fysieke cadeaus en geef je vaak een waardevolle herinnering cadeau.

Versieringen

Het versieren van het huis met kerstverlichting en andere decoraties is vaak een traditie tijdens de feestdagen. Maar wist je dat al die kerstverlichting veel energie verbruikt? Kies daarom voor LED-verlichting, deze verbruikt een stuk minder energie en gaat bovendien langer mee. Ook kun je ervoor kiezen om de kerstversiering zelf te maken, bijvoorbeeld van natuurlijke materialen zoals dennenappels, takken en gedroogde bloemen. Op deze manier geef je een persoonlijke touch aan je versieringen en ben je ook nog eens milieubewust bezig.

Maaltijden

Tijdens de feestdagen wordt er vaak uitgebreid gegeten en gedronken. Dit brengt veel voedselverspilling met zich mee. Om dit te verminderen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om minder vlees te serveren en meer gebruik te maken van plantaardige ingrediënten. Daarnaast kun je ook bewust inkopen doen en zorgen dat je niet te veel eten in huis haalt. Zo voorkom je dat er veel eten weggegooid moet worden.

Alternatieve activiteiten

Naast cadeaus en maaltijden draait de kerstperiode ook vaak om gezelligheid en samenzijn. Er zijn verschillende alternatieve activiteiten die je kunt ondernemen die minder belastend zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een winterwandeling maken, een spelletjesavond organiseren of vrijwilligerswerk doen. Hiermee creëer je mooie herinneringen en draag je ook nog eens bij aan een betere wereld.

Kalender feestdagen

Om geen enkele feestdag te vergeten, kun je gebruik maken van de kalender feestdagen. Deze handige kalender geeft een overzicht van alle feestdagen in Nederland en België. Zo kun je op tijd plannen en alvast beginnen met het maken van duurzame keuzes. Daarnaast kun je ook creatief omgaan met de feestdagen door zelf nieuwe tradities te creëren die passen bij jouw duurzame levensstijl.