Waarom moet je op letten bij het kiezen van een tandarts?

Waarom moet je op letten bij het kiezen van een tandarts?

Ben je nog nieuw komen wonen in bijvoorbeeld Capelle en zoek je een Tandarts in Capelle aan den IJssel? Kies zorgvuldig voor een tandarts. Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten. Allereerst de kwaliteit. Tandartsen en mondhygiënisten moeten aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. Zo zijn er verschillende richtlijnen en wetten waar jouw tandarts zich aan moet voldoen. De behandelaar moet zich houden aan de Wet Infectie Preventie richtlijn. Ook wel de WIP-richtlijn. Dit houdt in dat een behandelaar zijn haren opgestoken heeft tijdens een behandeling, geen belemmerende sieraden om heeft en er lichte kleding wordt gedragen. 

5 vragen die jij kan stellen voor een bezoek aan de tandarts

Er zijn een aantal vragen die jij jezelf kan afvragen voordat je naar de tandarts gaat. Hoe is jouw gezondheid? Welke medicatie gebruik je en kunnen deze een bezoek belemmeren? Heb je recent een arts bezocht? Welke zorgvraag heb ik en hoe kan de tandarts hieraan bijdragen? Wie voert de behandeling uit en stem jij hiermee toe? Verder zijn er een aantal zaken waarop je kan letten voordat je een tandarts kiest. Dat zijn de volgende punten:

Ingeschreven in het kwaliteitsregister

Verzekeringen en kwaliteit

Beoordelingen op andere websites

Wat vinden mensen in uw omgeving

Een solopraktijk of een groepspraktijk?

Kwaliteitsregister

In Nederland is het niet verplicht om in het BIG-register geregistreerd te staan. Het kan dus zijn dat een tandarts niet over een dergelijke registratie beschikt omdat deze recent uit het buitenland is overgekomen of in het afgelopen jaar te weinig heeft gewerkt om geregistreerd te worden. Deze registers zijn online in te zien. Het is dus eenvoudig om jouw tandarts te controleren op deze registratie.

Verzekeringen

Niet alle tandartsen zijn aangesloten bij alle verzekeringen. Er bestaat dus een kans dat de door jouw beoogde tandarts niet ingeschreven staat bij jouw zorgverzekering. Vraag dus bij de verzekering of tandarts na of zij aangesloten zijn bij jouw verzekering. Dit voorkomt onnodige kosten.

Kindertandarts

Wanneer het een groepspraktijk is dan zitten er meerdere tandartsen met verschillende specialisaties in één gebouw. Dat is handig, bijvoorbeeld wanneer jij met jouw kinderen naar de tandarts gaat. Dan kan jij kiezen voor een kindertandarts. Een kindertandarts is opgeleid om kinderen te ondersteunen bij een behandeling. Dit voorkomt dat kinderen op een later moment in hun leven een angst ontwikkelen voor de tandarts.